tiistai 27. maaliskuuta 2012

Pieniä onnistumisia

Nyt on jäänyt taas useammatkin treenailut kirjaamatta. Elikkäs..

Viime viikon sunnuntaina aksailtiin Marjon ohjauksessa. Tehtiin pientä radan pätkää johon kuului jo monta estettä :) Pari mutkaputkea ja yks suorempi, sekä hyppyjä. Harjoiteltiin persjättöä ja takaaleikkausta, ihan kivasti onnistui. Mutkaputkiinkin Helmi meni nyt täysin ongelmitta ja piru se meni lujaa. On se tykki :D Puomin ylösmenoa harjoiteltiin minipöydän päälle ja enää se ei niin jännittänytkään.

Viime torstaina käväistiin hallilla ekoissa "tokotreeneissä". Saatiin lähinnä hyviä vinkkejä kokeneemmilta tokoilijoilta, itse tekemistä otettiin aika vähän. Sivulletuloja otettiin niin et Heidi naksautti oikeasta paikasta ja minä palkkasin. Itse on vaikea nähdä, onko koira ihan suora ja helposti merkkaa väärän. Muutamia suoriakin toistoja saatiin aikaiseksi ;) Ainakin Helmi yritää, se on hyvä. Lisäksi otettiin muutama luoksetulo, sekä sivulle että suoraan lelulla palkattuna. Palkkana olen nyt käyttänyt nameilla täytettävää nahkaista motivointipatukkaa, joka toimii ihan jees. Loppuun hauskuutukseksi puomin ylösmenoa, palkkana namikippo.

Ja sit toissapäivänä oltiin viimeisissä sunnuntain pentutreeneissä. Siellä kokeiltiin paria uutta juttua ihan yksinkertaistettuna. Ne oli jaakotus ja poispäinkäännös. Jaakotus onnistui ihan hyvin, mutta poispäinkäännös oli vaikeampi. Helpotettuna onnistui sitten sekin. Loppuun tehtii vauhtirataa, jossa irtoamista suoralla oleville hypyille ja käännökset putkien avulla. Tarkoituksena oli et koirat saa oikein kunnolla rallittaa ja pitää kivaa. Siinä kyllä onnistuttiin. Hyvin irtosi pilkku ja hauskaa näytti olevan :)

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Pilkku debytoi agiradoilla :)

Tänään oli POKSin agimöllit. Sain pari päivää sitten hullun idean, että mennään Helmin kanssa pienten pentujen luokkaan (4-10kk). Ja niinhän me sitten  mentiin.

Paikalle oli saapunut kivasti porukkaa ja pieniä pentuja ilmoittautui seitsemän. Meidän starttivuoro oli toisena. Rata oli siellä jo rakennettuna ja kauhukseni huomasin hetken sitä silmäiltyäni, että esteitä on kaikkiaan 16 (tai siis hyppyjä ponnarilla ja putkia..) ja kaarroksetkin näyttävät ihan riittävän haasteellisilta. Ollaanhan me treeneissä tehty parhaimmillaankin vissiin viiden esteen rataa :D Onneksi radalla oli sallitua palkata koiraa ja avustajaakin olisi voinut käyttää.

Virittelin Helmiä radan reunalla temppuilemalla ja leikittiin narulelullakin vähäsen. Ja tänään leikki taas tosi hyvin noinkin kovassa häiriössä. Rataan tutustumisen ajaksi tökkäsin Helmin jollekin jouteliaan näköiselle naisihmiselle pidettäväksi. Hyvin pilkullinen odotteli, näytti vain hieman hylätyltä palatessani koiran luo :D Joitain ohjauskuvioita taisin etukäteen suunnitella, mutta ihan ne eivät toteutuneet käytännössä.. Minun on tosi vaikea arvioida pennun vauhti ja ainahan se menee paljon lujempaa kuin kuvittelee.

No itse rataan. Jätin hiukan riskillä Helmin lähtöön odottamaan ilman avustajaa ( Treeneissä yleensä pysyy, mutta uusi paikka ja PALJON enemmän häiriötä..). Pysyi kuitenkin hienosti! Itse rata meni TODELLA hyvin, hyvä Emu :) Yhdeltä putkelta meni kerran ohi, mutta pienellä pyöräytyksellä korjasi hienosti ja nopeasti. Se jäikin sitten radan ainoaksi virheeksi! Virhepisteitä ei pentuluokassa jaettu vaan aika ainoastaan ratkaisi sijoituksen.

Rata oli pitkälti melko loivaa kaartelua hyppy-putki-hyppy tyyliin. Pari tiukempaa käännöstä; niistäkin selvittiin hienosti. Oli siellä meille uusi estekin, muuri. Alusta loppuun pilkku meni tosi lujaa ja ei tosiaankaan arastellut uutta hallia ja esteitä ollenkaan. Keskittyi aivan uskomattoman hyvin kokoajan! Ei mtn haistelua, eikä kiinnittänyt mitään huomiota yleisöönkään. Edes ratahenkilöitä ei morjenstettu ;) Suorilla irtosi jopa minun eteen hypyillekin. Kertaalleen palkkasin namilla kesken radan, lähinnä siksi, että olin unohtaa radan ja pysäytti vauhdin sopivasti ;D

Tuloksena pentujen ensimmäinen! Aika taisi olla 32s., muistaakseni jopa kymmenen sekunnin erolla seuraavaan. Olin minä niin ylpeä talmaatialaisesta :) Ennen lähtöä nimittäin epäilin, että pilkku karkaa radalta tai ainakin nuuskuttelee maata ja rallittaa aivan omiaan. Odotin taas sitä pelleshowta, mitä ei vielä kertaakaan ole näkynyt epäilyksistäni huolimatta. Ehei, se ei tehnyt mtn edellämainittua! Pitäisi vissiin alkaa luottamaan koiraan (ja itseensä..) vähän paremmin. Kulkeehan se ja aika lujaa kulkeekin :D Ja keskittyykin kun vaaditaan. Jes.

On se kaunis. piste.              Kuva: Heidi Utriainen

Kerrotaan myös pari sanaa viime päivien treenailuista..
Viime sunnuntaina penturyhmän kanssa tehtiin vaikeahkoa radan pätkää. Me tehtiin hiukan helpotettuna 4-5 esteen pätkissä. Meni ihan jees, vähän sähläsin.  Mitä nyt kerran heitin kiireissäni naksuttimen palkaksi esteen yli :D

Mutkaputkeen Helmi ei lähde samalla varmuudella kuin suoraan, siinä tökittiin taas pari kertaa.. Epäilen, että se menee mutkaan liian lujaa, vetää ympäri ja ottaa siitä vähän nokkiinsa. Koska usein se menee aina ekan kerran epäröimättä rymistellen ja toisella kerralla juoksee ohi. Minun ohjauksessani on myöskin kyllä korjattavaa, minä teen välillä ihmeellisen jarrutuksen ja nojaudun taaksepäin lähettäessäni koiran putkeen. Onneksi on tarkkasilmäisiä treenikavereita, jotka aina näistä huomauttavat, kiitos heille :) Toinen hauskuus ohjauksessani on se, että hypähdän kuulemma itsekin hyppyjen kohdalla ja teen kädellä semmoisen heilautuksen. Ja näihin Helmi reagoi tekemällä myöskin jonkinlaisen hypäyksen samanaikaisesti :DD Voi pilkku parkaa.

Eilen perjantaina houkuttelin Heidin ja pyrrit hallille. Helmi teki kujakeppejä jo aika vaikeanakin ja erilaisista kulmista vaikeutettuna. Ja hyvin se tekeekin! Kerran tuli virhe vaikeasta kulmasta, jonka korjasi heti seuraavalla. Lisäksi otettiin puomin alastulokontaktia kosketusalustalla, se suht ok. Ylösmenoa tehtiin (puomi kyhätty ikäänkuin minipöydän päälle) valjaista kiinni pitäen ja tiheästi palkaten. Sekin edistyi nyt. Helmi nimittäin jostain syystä arastelee puomin ylösmenoa, vaikka alasmeno on ok. Luulen sen johtuvan siitä, että kerran kauan sitten juoksi keinun päähän, laskeutui alas melko vauhdilla ja pam! Vaikkei silloin siihen näyttänyt juuri reagoivan mitenkään ja jatkoi aivan normaalisti, taitaa muistaa tämän silti? Joo tiedän, just näitä pitäisi varoa ja siirtää keinu pois, mutta... niin vain kerkesi käydä. Ja onhan kasvava dalmis myös melko kömpelökin vielä. Mutta eiköhän me tästäkin eteenpäin mennä!

Lisäksi itse harjoittelin Elsan kanssa erilaisia valsseja. Elsa on ihan huippu opettaja: NIIN innoissaan ja rokottaa kyllä heti kun olet myöhässä tai väärinpäin. Se ei kuitenkaan näytä sen menoa haittaavan ja kestää toistoja, vaikka aloitteleva ohjaaja sählääkin. Ostetaan yks samanlainen ;)

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Kesää kohti..

Tällä viikolla ei ollakaan juuri treenailtu mitään, ei oo vaan saanu aikaiseksi lähteä hallille asti. Kotona ollaan jotain temppuiltu kylläkin.. Huomenna sitten pentutreeneihin. Torstaina käytiin pyrrilenkillä aurinkoisessa säässä. Voi sitä riemua kun Helmiina pääsi riehumaan taas pärisevän raidallisen kanssa :) Heidi nappasi muutaman tosi hauskan otoksenkin teinien leikeistä. Tässä muutama:

Sukua lepakolle!       kuva: Heidi Utriainen


Entinen rukkanen    kuva: Heidi Utriainen


kuva: Heidi Utriainen


Kotona ollaan tehty naksulla kosketusalustaa. Hetki meni, että pilkku muist,i mitä moiselle hiirimatolle pitää tehdä. Sille tarjottiin takajalkoja, kaivamista sekä uutta "sano wuh"-temppua (joo... oli ehkä virhe opettaa Helmi haukkumaan.. :D) Kyllä ne etutassutkin sitten löysi lopulta tiensä alustalle. Lisättiin sit väärinpäin oleva vati, jonne takajat ja katos, sehän alkaa toimia.

Huomasin tällä viikolla, että meidän sivulletulo on vino :( ei paljon, mutta riittävästi. Huoh. Eli palataan takaisin avustavaan käteen, josta oli päästy jo aikaa sitten eroon. Kaikesta päätellen siis liian aikaisin.. Varsinkin noutokapulan kanssa sivullotulo jää aivan poikittain. Jos vaikka vaihtais ne palkat pois sieltä oikeasta kädestä nyt ensitöikseen. Lisäksi olen onnistuneesti opettanut Helmille ketjun, jossa ensin pyydetään sivulle, jää vinoon, sit uusi käsky ja korjaa sitten. Heidiltä kysyinkin jo vähän neuvoja ongelman ratkaisemiseksi, mutta taisin jo unohtaa mitä ne olivat.. Toinen probleema on kontakti. Sivulla tarjoaa jatkuvaa kontaktia, mutta heti kun lähdetään liikkeelle (askel tai kaksi), kontakti tippuu hetkeksi. Pysähtyessä ottaa taas hyvin kontaktin. Tätä pitäisi nyt ruveta treenaan ihan oikeesti.. Ja tarviis jonkun kattoon vierestä ku tuntuu et mä en oikein osaa :D


maanantai 5. maaliskuuta 2012

Pilkun eka näytelmä

Eilen Helmi osallistui ensimmäisiin näyttelyihin, Enon ryhmänäyttelyyn. Kaksi Match Showta ollaan käyty harjoittelemassa viime vuoden puolella, ja kerettiin me pari kertaa käydä näyttelyreeneissä Poksin hallillakin jopa. Ja hyvinhän se meni :)

 ROP-pentu ja Kunniapalkinto, ohoh pilkkua. Arvostelukin kuulosti lupaavalta.

Erittäin hyvän tyyppinen. Hyvät pään mittasuhteet, mutta kokonaisuudessaan hieman kevyt ja kapea pää. Hieman suuret korvat. Kaunis kaula. Niukat etu- ja hyvät takakulmaukset ja häntä. Hyvä väritys. Tarvitsee aikaa valmistuakseen. 

Tuomarina Marja Talvitie

Näyttelypaikalla Helmi käyttäytyi yllättävän lunkisti ja sähläsi ihan vain pikkuisen. Otettiin näyttelyhäkki kehän laidalle ihan harjoituksen vuoksi. Häkki onkin kiva paikka ja Helmihän rauhoittui ihan makuulle asti kamalasta hälinästä huolimatta, hyvä. Kehässä meni suorastaan hienosti, seisoi kuin tatti paikallaan ja ravasikin melko mallikkaasti, vain pari pomppua ;) Legot antoi katsoa hyvin ja arvailuni lievästi yläpurennasta voidaan siis unohtaa, ihan oikein ne siellä suussa on! Eikä edes hypännyt tuomaria vasten, pikkusen yritti vaan pussata ja puskea vasten.. Näyttelyseisotusta pitää kyllä säätää jatkossa, sillä saisi etukulmia paremmin ehkä esiin? Seuraavat näyttelyt olisi sitten Lappeenrannassa pääsiäisenä.

Ohoh, vahingossa tippuivat..

Nonii, kelpaako? :D


    
Sunnuntai-iltana käväistiin vielä pentutreeneissä hallilla. Aiheena oli tällä kertaa persjättö, sylkkäri ja irtoaminen hypyille. Persjättö onnistui joo, mutta tänään pilkku ei muistanut millään, mitä "putkeen" tarkoittaa. Mutkaputkeen meneminen takkuili useaan kertaan, mutta onnistui sitten viimein. Aina ei pysty :D Hyppyjä mentii 4 kappaletta kaaren muotoisesti, palkkana nyt namikippo. Meni aika jees, mitä nyt ensin kokeili taas et voisko namit saada juoksemalla suorinta reittiä.. Pian hoksasti ei onnistu. Pari tosi vauhdikasta toistoa saatiinkin aikaiseksi.

Sylkkäri onnistui kivasti. Sitä harjoiteltiin kahdella hypyllä vähän niinkun U:n muotoisesti. Kokeeksi heitin palkaksi tennispallon esteen yli. Perään dalmis lähtee ja lujaa, käy kattoon et jahas pallo ja tulee hakeen namia kädestä :D No meneehän se noinkin, pääasia et irtoo. Tilasinkin Berralta patukan, missä on sellanen namitasku. Sen jos sais opetettua Helmille ni helpottais noita irtoamisia hypyille. Eilen kyllä innostui hetkeksi repimään narulelua hallillakin, eli saalisviettiä sillä on, mutta se ei nouse esiin ku nakkeja on tarjolla. Häiriö vaikuttaa selvästi myös, niin paljon kaikkee muuta kivaa et "leiki sillä narulla ihan keskenäsi, mulla on hei muutakin tekemistä :D"

Treenien jälkeen käytiin Marin ja aussie Kidan kanssa kävelyllä, hyvin tulevat toimeen keskenään. Kidakin on Helmin mielestä tosi cool, niin ku paimenet Helmistä yleensäkin. Pilkullinen wannabe-paimenkoira leikkiikin aika samalla tyylillä ja jää kyttäämään. Niin ne mallioppii helposti.

Kotona ollaan muistuteltu mieleen kosketusalustaa. Tämä siksi, että Helmi osaa hienosti pysähtyä kontaktille, mutta se kääntyy aina minuun päin. Metallikapulan nostamista maasta ollaan tehty ja että se kapula voikin olla ällöttävä! Mut nostaa silti ja hirveet bileet päälle :)